Emwave hartcoherentie apparaatje

In Afvallen: zo lukt het wel leg ik uit dat afvallen net als elke andere grote verandering in levensstijl voornamelijk een psychologisch probleem is. Als je eenmaal echt de motivatie hebt om af te vallen is afvallen op zich vrij simpel: eet minder calorieen dan je verbruikt.

De theorie is dus simpel, de praktijk niet echt. Je kunt er nog zo diep van overtuigd zijn dat je echt wilt afvallen, visualiseren hoe fijn het is om straks dat ene jurkje aan te kunnen, of blij zijn dat je nu zoveel minder kans hebt op ernstige ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten, in de praktijk lijkt die milkshake ineens wel heel aantrekkelijk en hoeveel zou 1 zo'n milkshake nou helemaal uitmaken? En voor je het weet doe je dat weer iedere dag, en weg is de vooruitgang.

We zijn het meest gevoelig voor dit soort verleidingen als we wat gestresst zijn, om wat voor reden dan ook. Een oplossing ligt dan ook voor de hand: verminder stress - verminder de gevoeligheid voor verleidingen. Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als het zo eenvoudig was had niemand meer stress, denk je misschien. En helemaal zonder stress leven is ook geen realistische verwachting. Maar er is wel steeds meer bekend over stress, en wat je er aan kunt doen. Bij niet al te veel spanningen kunnen simpele ademhalingsoefeningen veel bereiken.

Er bestaat ook een apparaatje dat daarmee helpt: de emWave, ontwikkeld door het Amerikaanse Heartmath Institute. Uit onderzoek blijkt dat een rustig hart een regelmatig variabel hartritme heeft. De emWave meet je hartritme (door middel van een clipje in je oorlel of de duimsensor) en geeft aan hoe evenwichtig je hart klopt. Heeft je hartritme een grillig patroon, dan zie je een rood lampje. Wordt je hartritmevariatie evenwichtiger, dan kleurt het lampje van blauw naar groen. Er worden simpele oefeningen bijgeleverd die kunnen helpen in de groene zone te blijven. Doe dit een paar keer per dag een paar minuten, en je stressniveau zal verbeteren.