Verantwoord afvallen

Diëten zijn in. Atkins, Sonja Bakker, het 40-punten dieet en talloze andere zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Mensen proberen eerst het ene dieet, en dan het andere. Ieder dieet heeft succesverhalen en mensen voor wie het niet werkt. En iedereen die echt wil afvallen komt er vroeg of laat achter dat een wonderdieet niet bestaat: je moet het toch echt zelf doen.

Afvallen

De meeste mensen weten wel dat het niet verstandig is om jezelf helemaal uit te hongeren met het doel snel af te vallen. Het is veel verstandiger om gewoontes aan te passen. Kleine gewoontes kunnen op de lange termijn grote gevolgen hebben. Een glas sap of frisdrank per dag is 36500 calorieëen per jaar. Als je een jaar lang een glas sap per dag minder drinkt, ben je aan het eind van dat jaar, ook al verander je verder helemaal niets, vijf kilo lichter. Aan de andere kant: als je iedere dag een glas sap gaat drinken wat je vroeger niet dronk, kun je zomaar vijf kilo zwaarder zijn aan het eind van het jaar.

Hoewel het aan de ene kant hoopvol is dat het vrij simpel is om af te vallen, is het aan de andere kant voor veel mensen niet een erg positief vooruitzicht om een heel jaar te moeten wachten op gewichtsverlies. We willen NU voor de kerstdagen of lente die extra kilo's kwijt. Deskundigen zijn het er over eens dat een gewichtsverlies van een halve kilo per week verantwoord is. Als je ernstig overgewicht hebt mag dit een kilo zijn. Heel precies lukt dit natuurlijk nooit: ons lichaam is geen machine. Het is slechts een richtlijn.

Hoeveel Eten

Omdat afvallen geen exacte wetenschap is, is het onmogelijk om te zeggen hoeveel iemand precies moet eten om af te vallen. De beste manier is ook de simpelste: ga minder eten, en kijk of het werkt. Als je veel afvalt kun je iets meer gaan eten, als je te weinig afvalt kun je wat minder gaan eten of wat meer gaan sporten.

De meeste mensen vinden het heel moeilijk in te schatten hoeveel calorieën ze nu eten. Sommige dingen hebben veel meer calorieën dan we verwachten, andere minder. Het is voor veel mensen tegenintuïtief dat een glas sinaasappelsap met een paar blokjes kaas meer calorieën heeft dan een glas bier met pretzels, en dat appeltaart vaak slechter is voor de lijn dan slagroomtaart. Om goed in te schatten hoeveel je werkelijk eet, kan een website zoals de Caloriechecker van het Voedingscentrum een handig hulpmiddel zijn.

Gezond Eten

In de meeste discussies over verantwoord afvallen gaat het alleen over de hoeveelheid eten. Niet ieder eten is echter gelijkwaardig. Het soort eten dat je eet als je aan het afvallen bent is ook belangrijk. Afvallen is zwaar voor het lichaam: het lichaam teert in op oude reserves, en allerlei giftige stoffen die in ons vet liggen opgeslagen worden nu afgevoerd als het vet verbrandt. Dit is iets waar je lichaam wel wat extra bouwstoffen bij kan gebruiken, maar juist die neem je minder in nu je aan het afvallen bent. Het is dus extra belangrijk dat je tijdens het afvallen gezond eet. Vooral groentes bevatten veel vitamines en andere belangrijke bouwstoffen, voor weinig calorieen.